Декларація Загальних Зборів ВЕГО «МАМА-86» про пріоритети на 2014 рік «Напередодні Вільнюсу» Друк
Новини - Анонси
Понеділок, 25 листопада 2013, 13:15

mama-86-logo-240x160Ми — члени Всеукраїнської екологічної громадської організації (ВЕГО) «МАМА-86» — однієї з найстаріших та найпотужніших вітчизняних екологічних громадських організацій, що понад двадцять років працює з метою забезпечення переходу України до екологічно збалансованого розвитку, зокрема, через впровадження європейських принципів екологічного врядування.

Ми з надією очікуємо підписання у листопаді 2013 р. Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що відкриє перед нашою державою перспективу впровадження природоохоронних стандартів ЄС за допомогою інструментів двосторонньої співпраці нового рівня.

Ми вважаємо, що в царині екологічного врядування, ключовою системною проблемою України в розробці та ефективній реалізації екологічної політики є її слабка інтеграція до секторальних політик. Причинами цього є: брак політичної волі; слабкість профільного Міністерства; недосконалість механізмів, зокрема процедур оцінки впливу на довкілля, залучення громадськості до них та врахування громадської думки при прийнятті екологічно значущих рішень різного рівня, в тому числі, в транскордонному контексті.

Фундаментом ефективної природоохоронної політики є достовірна інформація. Недосконала система моніторингу стану довкілля та відсутність єдиної інтегрованої системи збору, зберігання та поширення екологічної інформації не дозволяє отримувати достовірні дані для прийняття ефективних управлінських рішень, а також становить серйозну перешкоду для входження до Спільної екологічної інформаційної системи з країнами ЄС (SEIS). Між тим, результати впровадження проекту приєднання України до SEIS, який саме з цією метою триває вже третій рік, широко НЕ відомі громадськості.

Розуміючи логіку адміністративної реформи в напрямку децентралізації та уникнення дублювання функцій, ми водночас констатуємо її непрозорість і недосконалість, що спричиняє послаблення контролюючих функцій в природоохоронній сфері, а також втрату напрацювань та зниження кваліфікації працівників в процесі передачі повноважень від територіальних управлінь Міністерства екології та природних ресурсів України (МЕПР) до підрозділів облдержадміністрацій.

Неспроможність оцінити вчасно наслідки потенційно екологічно небезпечних проектів, а також залучити громадськість та місцеві громади на ранній стадії планування призводить до загострення конфлікту між екологічними та економічними пріоритетами розвитку як на місцях, так і в усій країні, а також спричиняє соціальну напруженість і протестні настрої в суспільстві. Подальше
зволікання з прийняттям відповідного законодавства може призвести до загострення усього комплексу цих проблем.

Прикладом є будівництво малих ГЕС на карпатських річках. На відміну від законодавства країн ЄС, в Україні досі не вироблено чітких критеріїв їх будівництва, не існує науково обґрунтованих норм мінімального санітарного пропуску води, який би дозолив безперешкодно існувати водній екосистемі. Окрім руйнування природних оселищ аборигенних видів риб, знищуються унікальні природні ландшафти. Громадські слухання в територіальних громадах відбуваються без залучення експертів та активістів природоохоронних організацій.

У випадку з іще одним показовим прикладом — планами видобутку нетрадиційних газів — екологічні наслідки можуть позначитися на величезних територіях України та за її межами внаслідок загрози забруднення водних горизонтів, проте належної стратегічної оцінки впливу на довкілля цих намірів проведено не було.

Ці приклади на сьогодні є «лакмусовими папірцями» прогалин національної екологічної політики та законодавства, які Україні доведеться закривати у прискорених темпах після підписання Угоди про асоціацію, згідно термінів впровадження відповідних директив ЄС. Докладаючи планомірні зусилля вже сьогодні, Україна зможе водночас досягти прогресу у вирішенні означених проблем, а з іншого боку, полегшити майбутній тягар євроінтеграційних реформ в екологічній сфері.

Для вирішення вищезгаданих проблем, ВЕГО «МАМА-86» визнає пріоритетними здійснення таких кроків:

В сфері екологізації політики і практики

  1. Доопрацювання та прийняття в другому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВНС) в транскордонному контексті; ратифікації Протоколу про стратегічну екологічну оцінку; доопрацювання і прийняття закону щодо запровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні.
  2. Активізації діяльності органів місцевої влади, у взаємодії з іншими зацікавленими сторонами, передусім екологічними громадськими організаціями, в розробці ефективних місцевих планів дій з охорони навколишнього природного середовища.
  3. Укріплення потенціалу екологічних громадських організацій для здійснення ОВНС та СЕО, моніторингу та оцінки екологічної політики.

В сфері води та санітарії

  1. Забезпечення участі громадськості у розробці Водної стратегії України до 2025 року.
  2. Забезпечення просування принципів Інтегрованого управління водними ресурсами на басейновому рівні.
  3. Законодавчого закріплення права на воду та санітарію та прийняття плану дій з впровадження Національних цільових показників до Протоколу про воду та здоров’я.

В сфері хімічної безпеки та належного поводження з відходами

  1. Прийняття Національної програми поводження з небезпечними хімічними речовинами за міжнародними стандартами.
  2. Вирішення проблеми непридатних пестицидів за міжнародними стандартами в рамках виконання зобов’язань України щодо Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі.
  3. Відмови від вирішення проблеми твердих побутових відходів за рахунок лише побудови сміттєспалювальних заводів.

Ми закликаємо органи державної влади вжити необхідні кроки для якомога швидшої реалізації вищеназваних пріоритетних заходів, звертаючи особливу увагу на забезпечення належного інформування та залучення громадськості до процесів прийняття рішень як засадничих принципів європейської екологічної політики.

Цією Декларацією ми підтверджуємо відданість принципам сталого розвитку та екологічної демократії і, зі свого боку, зобов’язуємося і надалі докладати усіх зусиль для забезпечення незалежної громадської експертної підтримки євроінтеграційних процесів в екологічній сфері, активної участі громадськості в розробці та реалізації екологічної політики на усіх рівнях, підвищення поінформованості та мобілізації підтримки євроінтеграційних реформ у суспільстві, а також налагодження багатостороннього діалогу зацікавлених сторін з питань екологізації політики та практики в Україні.

Прийнято 10.11.2013 р.

Завантажити Декларацію (PDF, 148 кб)
 
Головна Новини Анонси Декларація Загальних Зборів ВЕГО «МАМА-86» про пріоритети на 2014 рік «Напередодні Вільнюсу»
Google+