Всесвітній День води у 2012 році присвячений воді та харчовій безпеці Друк
Вівторок, 15 травня 2012, 16:33

wwd-2012ВЕГО «МАМА-86» провела низку просвітніх, інформаційних, освітніх та акцій до Дня Води.

м. Київ

З нагоди Всесвітнього Дня Води та на підтримку ініціативи школярів та вчителя Фінансово-правового ліцею м. Києва, ВЕГО «МАМА-86» 21 березня на радіо «Київ» та у Водно-Інформаційному центрі оголосила про початок конкурсу «Скажи воді «Спасибі». Конкурс підтримує Водно-Інформаційний центр www.aqua-kiev.info.

Поштовхом до започаткування цього конкурсу стали роботи учнів нашого міста з вивчення стану місцевих водних об’єктів та практичні дії для їх збереження та відтворення. У 2011 році учні Печерської міжнародної школи на зібрані благодійні кошти вивчили стан Оріхуватських озер у Голосіївському районі Києва та якість підземної води, що мешканці вживають як питну (фото1).

photo-1 photo-2

Протягом декількох років учні Фінансово-правового ліцею м. Києва під керівництвом вчителя Зрютіної О.І. опікуються витоком р. Мокра, що протікає у Солом’янському районі міста. У 2011 році діти займалися благоустроєм території навколо витоку: посадили кущі та первоцвіти. Цього ж року, школярі прибрали сміття, висадили квіти і встановили табличку з інформацією про річку Мокру (фото2).

photo-15 photo-16

Гроші на виготовлення таблички, для проведення акції з прибирання біля витоку та на виконання аналізів води школярі зібрали самі під час ярмарки у школі (фото3).

photo-11 photo-12

ВЕГО «МАМА-86» продовжує роботу з поширення інформації про конкурс та залучення коштів до призового фонду для переможців цього конкурсу. Інформація про конкурс є в соціальній мережі інтернет, на інформаційному ресурсі www.civicua.org.

22 березня представники ВЕГО «МАМА-86» Ганна Цвєткова та Наталя Чижмакова взяли участь у нараді-семінарі до Всесвітнього Дня води. Захід був організований Державним агентством водних ресурсів України. В нараді брали участь близько 35 учасників, представників Мінприроди України, Держводагенства, ПАТ АКА «Київводоканал», Басейнового управління водних ресурсів р. Рось, Деснянського та Дніпровського басейнових управлінь водних ресурсів, наукових інститутів та НЕЦУ.

Під час наради координатор напряму «Вода та санітарія» ВЕГО «МАМА-86» Ганна Цвєткова виступила з доповіддю «Щодо проблем доступу до води і санітарії в Україні» і представила результати дослідження ситуації, що склалася із забезпеченням права на воду та санітарію в 9 регіонах України: Херсонській, Миколаївській, Івано-Франківській, Донецькій, Чернігівській, Кіровоградській, Полтавській областях, АР Крим та м. Севастополь. На нараді обговорювались актуальні питання щодо впровадження в Україні інтегрованого управління водними ресурсами та транскордонними річковими басейнами, покращення стану водних ресурсів м. Києва, значення води в житті людини, сучасних технологій прогнозування і картографування зон повеневих затоплень, екстремальних умов на річках України, еколого-гідроморфологічних досліджень дніпровських водосховищ, світових тенденцій управління водою у сільському господарстві, якості зрошувальних вод України, способи їх поліпшення та вплив на властивості ґрунтів і якість продукції, концепції раціонального використання водоресурсного потенціалу України та сучасних підходів до раціонального водокористування в умовах дефіциту прісних вод, впливу якості поверхневих вод на ендокринологічні захворювання населення та проблеми водокористування Чернігівщини.

24 березня представник ВЕГО «МАМА-86» Наталя Чижмакова, на запрошення ліцею №38 м. Києва провела урок за тематикою Дня води 2012 «Вода та продукти харчування», розпочавши ознайомлення учнів з методикою вивчення «водного сліду» на прикладі найбільш популярних серед школярів продуктів харчування. Учні відповіли на питання експрес-анкети щодо безпеки води і санітарії вдома та у школі, зробили спробу визначити свій власний «водний слід». Діти також переглянули фільм, який отримав «Золоту краплю» — головний приз III міжнародного конкурсу «Вода і фільм», що відбувся цього року у Марселі в рамках 6-ого Всесвітнього водного форуму. Фільм, зроблений російськими дітьми, розказує про облаштування та відновлення струмка в Росії.

м. Нова Каховка

«МАМА-86-Нова Каховка» підготувала та провела 3 театралізовані виступи агітбригад, присвячені Дню води.

Перший захід відбувся 14 березня в с. Обривка та зібрав 100 жителів села, представників «МАМА-86-Нова Каховка», учнів та вчителів села. Агітбригада м. Нова Каховка, що складається із учнів міста та прилеглих до міста сіл, а також зі студентів агротехнічного коледжу м. Нова Каховка, представила фольклорні твори про воду, гуморески, вірші та музичні твори. Театралізовані виступи яскраво й емоційно доповнювали цікаві виступи представників Центру «Екологія» учнівського самоврядування Маслівської ЗОШ та керівника «МАМА-86-Нова Каховка» Т.Ф.Козак, які розповіли про результати дослідження колодязної води в селах Обривка, Маслівка, Піщане, Нові Лагеря та Корсунка. Увагу присутніх було привернуто до отриманої інформації, що майже в усіх селах були виявлені перевищення нормативів для питної води по вмісту нітратів. Т.Ф.Козак розповіла, що основні причини погіршення якості води — це незаконний забір піску, використання вигребів без ізоляції та забруднення від сільського господарства, і про те, як можна покращити якість води в колодязях. (фото 4).

photo-5 photo-8

Другий захід відбувся 16 березня 2012р. у приміщенні школи №8 м. Нова Каховка, в якому взяли участь понад 200 мешканців міста Нова Каховка: школярів, вчителів, представників водоканалу та громадських організацій міста. (фото 5).

photo-9 photo-10

Після виступу танцювального колективу школи №8 м. Нова Каховка, слово надали керівнику Новокаховського водоканалу Петренку П.І., який розповів про водопостачання міста та якість питної води. Місто отримує воду з підземних горизонтів і вода, що надходить жителям міста — якісна. Водночас через застарілі труби та погану захищеність водоносного горизонту, виникає ризик забруднення питної води. Далі була презентація фотографій та цікавих фактів про воду, виступали учасники агітбригади з віршами та піснями, присвяченими воді. Також Т.Ф.Козак розповіла присутнім про досвід «МАМА-86-Нова Каховка» з будівництва «сухих» туалетів та локальних очисних споруд для стічних вод школи в с. Корсунка та для приватних домогосподарств. Т.Ф.Козак розповіла і про результати недавнього обстежень струмків у парковій зоні міста. Виявилося, що однією із причин погіршення якості води в них є сміття, яке накопичується в парковій зоні.

22 березня в м. Таврійськ у Будинку культури залізничників свій театралізований виступ показувала агітбригада міста. 280 жителів міста, освітян, студентів, представників місцевої влади та школярі взяли участь у заході. Ведучі заходу Крамаренко Олена, Влада Веснянка та Діана Зюнь привітали всіх присутніх з Всесвітнім Днем Води, коротко розповіли про важливість та проблеми водних ресурсів. Учасники агітбригади виконали вальс, циганський танок, пісні та музикальні номери. Молодші учасники агітбригади представили невеличкі сценки-поради по роздільному сортуванню сміття, відповідальності кожного за свої вчинки, покарання порушників екологічного законодавства. Заступник мера м. Тарійськ Марчук Л.В. розповів про ситуацію з водопостачанням у м. Таврійськ, джерело водопостачання. М. Таврійськ має цілодобове водопостачання і питна вода в місті доброї якості. Але вже на відстані 30 км є населені пункти, населення яких отримує питну воду неналежної якості і лише двічі на день. Т.Ф. Козак розповіла присутнім про цінність води міста, її унікальність та якість. 15.03.2012 вона разом із дітьми міста провели аналізи питної води на вміст нітратів. Всі 7 проб відповідали нормативним вимогам, вміст нітратів там не перевищував 25 мг/дм3. На завершення театралізованого виступу була проведена вікторина на знання про воду. На всі питання були надані відповіді. Ковальчук О. виконав на саксофоні композицію «Вітер перемін», яка своєю чистотою та проникливістю зачарувала всю аудиторію. Фінальним номером стало виконання пісні «Три бажання» М. Глущак, ученицею 3-го класу НВК №5 у супроводі хореографічної студії «Розмаїття». Т.Ф.Козак відзначила найкращих учасників грамотами та невеличкими призами. Фойє Будинку культури було прикрашено близько 50 малюнками, присвяченими водній тематиці. (Фото 5а)

photo-13 photo-14

м. Яремче

ЯМЕГО «МАМА86-Яремче» у тісній співпраці з Карпатським національним природним парком щорічно бере активну участь у святкуванні Всесвітнього Дня Води в рамках традиційної вже акції «Жива вода», яка триває від березня до жовтня і дає можливість долучитися всім небайдужим до вирішення водних проблем різного характеру та масштабу.

Серед навчальних закладів та органів місцевого самоврядування було поширено 100 примірників інформаційного бюлетеня «День Води — 2012: вода та продовольча безпека», що був підготовлений ВЕГО «МАМА-86».

22 березня у Будинку культури м. Яремче відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Яремчанського міськвиконкому, Карпатський національний природний парк та ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» організували великий екологічний захід, у якому взяли участь близько 300 дітей із ЗОШ №1, ЗОШ №2 м. Яремче та лікувально-оздоровчих закладів «Сніжинка» та «Прикарпатський». Член ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» Л. Гайдук підготувала презентацію про Всесвітній День Води — 2012. В рамках заходу демонструвалися відеофільми «Велика таємниця води» та «Вода — основа життя».

В рамках проведення Всеукраїнської екологічної акції «Зробимо Україну чистою!» в с. Микуличин Яремчанської міської ради за фінансової та інформаційної підтримки проекту «Запровадження сортування твердих побутових відходів в селі Микуличин» (Антикризова гуманітарна програма Міжнародного Фонду «Відродження» — «За життя у чистому довкіллі!») була проведена акція «Присвяти 120 хвилин своїй річці!». 27 квітня 2012 р. 75 учасників акції очистили від побутового сміття 3 км берегів потічку Мересний (басейн р. Прут).

Цікавим був конкурс для дітей з елементами роздільного сортування твердих побутових відходів. Перемогла — дружба. Адже всі учасники акції отримали в подарунок від організаторів футболки з написом «Майбутнє лісів — майбутнє для всіх» та різноманітні солодощі.

Спільні зусилля дітей та дорослих повернули маленькій гірській річечці естетичну привабливість. (фото 6)

с. Званівка Артемівського району Донецької області

Всесвітній День Води відзначався цього року 6 та 12 квітня у с. Званівка Артемівського району. Учасниками інформаційних та освітніх заходів стали члени Клубу дитячого дозвілля «Українські свята та традиції: наші предки — нащадкам». Клуб був організований в рамках проекту МФ «Відродження». Діти провели виміри вмісту нітратів у питній воді, ознайомились з інформаційними матеріалами про воду та її значення в житті людини, з принципами екосанітарії, переглянули тематичні фільми та взяли участь у диспуті щодо бережливого ставлення до води. Маленькі дослідники виявили, що вміст нітратів у колодязній воді села значно перевищує допустимий, а у водопровідній — 50 мг/л. Керівники Клубу А.Тимчак та Ю.Тимчак розповіли дітям, про небезпеку для здоров’я води, яка забруднена нітратами. Всього в заходах взяло участь 20 маленьких членів Клубу. (фото 7)

м. Феодосія

12 марта 2012 года в Центральной детской библиотеке г. Феодосия состоялся круглый стол, посвящённый воде и здоровью жителей Юго-Восточного Крыма и Феодосии, организованный ФГОЭО «МАМА-86-Феодосия» и Феодосийской региональной организацией Крымской республиканской ассоциации «Экология и мир», совместно с Феодосийским горисполкомом. На круглом столе были обсуждены важные для любого, а тем более, курортного города вопросы, — качество питьевой воды, водоотведение и канализование региона Феодосии. Были обсуждены существующие законодательные механизмы контроля над выполнением законов о праве граждан Украины на качественную питьевую воду (фото 8).

Секретарь Феодосийского горсовета Дмитрий Щепетков высказал мнение, что на таких круглых столах в дальнейшем обязательно должны присутствовать представители ППВКХ (водоканала). Начальник отдела образования Феодосии Гуменная Наталья Дмитриевна отметила, что здоровье ребёнка начинается с того, какую воду он пьёт, поэтому очень важно работать с семьями и школами на тему качества питьевой воды. Главный специалист Феодосийского комитета по делам семьи, молодёжи и спорта Сидорова Ольга Ивановна высказалась за тесное сотрудничество в дальнейшем, совместно со всеми активными заинтересованными сторонами, понимающими важность качества питьевой воды, и имеющими активную гражданскую позицию.

22 марта 2012 года в Феодосийской школе-лицее №19 был проведен школьный праздник к Всемирному Дню Воды. Учащиеся младших и средних классов исполнили песни и стихотворения на тему праздника, а также предложили преподавателям и общественникам попробовать качественной питьевой воды и других продуктов. Праздник прошёл очень интересно и весело! (фото 9).

6 апреля в г. Старый Крым состоялась ежегодная научно-практическая конференция молодежи и школьников Юго-Восточного Крыма «Среда обитания, здоровье, туризм — проблема и вызовы современности». На секции «Экология среды обитания и пищи», которую вела руководитель ФГОЭО «МАМА-86-Феодосия» А.Н.Ковальчук, в числе других докладов, были также представлены доклады о реках Старого Крыма, исследовании водных источников в регионе и г. Старый Крым.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Питна вода та санітарія Новини Всесвітній День води у 2012 році присвячений воді та харчовій безпеці
Google+