Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Русский перевод документа

Стале виробництво та споживання в західних та південно-кавказьких країнах СЄКЦА

17—19 квітня 2007 р. в Києві відбувся міжнародний семінар «Стале виробництво та споживання (СВС) в країнах з перехідною економікою західних СЄКЦА», підготований сумісними зусиллями ВЕГО «МАМА-86» та Дослідницького фонду ім. Св. Джеймса в рамках партнерства РЕСЕ, за підтримки Центру «Еко-согласіє» і ANPED, а також фінансової допомоги Oxfamnovib та Британської ради.

На основі проектів звітів країн Білорусі, Молдови, Росії та України, учасники вивчили національний та субрегіональний прогрес в країнах з перехідною економікою у впровадженні моделей сталого (екологічно збалансованого) виробництва та споживання, можливості їх застосування в умовах переходу від командно-адміністративної до ринкової економіки.  Під час семінару була обговорена проблему низької значимості екологічних пріоритетів при прийнятті владних рішень, а також впливу регіонально процесу «Довкілля для всієї Європи» та глобальної діяльності Комісії з сталого розвитку ООН на реформи в західних СЄКЦА.

Загальними висновками для всіх раїн стала констатація факту відсутності (або декларативності) пріоритетів та цілей сталого розвитку (СР) в стратегіях розвитку країн; відсутності термінології та принципів СВС в державних програмах. Порівняно з кінцем 90-х років відзначений регрес при врахуванні позицій СР у програмах та планах розвитку країн, тоді як сама тематика СР не становить інтересу або трактується з точки зору безкризового росту економіки. Індикатори СР не затверджені, а застосування стратегічної екологічної оцінки (СЕО) не є закріплено законодавчо.

Учасники прийняли підсумковий документ, в якому вони закликали національні НУО СЄКЦА до створення робочих груп та мереж зі СВС для стимулювання влади до проведення ефективніших реформ екологічної політики  та здійснення громадського контролю за виконанням природоохоронного законодавства. Виділені наступні пріоритети діяльності НУО: проведення громадських просвітницьких та лобістських кампаній, направлених на просування та впровадження цінностей СР в політиці та повсякденному житті, а також розвиток освіти для СР; участь у законотворчій діяльності шляхом обговорення законодавчих та нормативних документів з метою просування  та відображення ідей СВС у відповідних актах; здійснення демонстраційних проектів по впровадженню сталих технічних рішень.

Паралельний семінар пройшов у Тбілісі, де збиралися країни Північного Кавказу СЄКЦА для обговорення тих самих питань.

19 квітня відбулася телеконференція Київ–Тбілісі–Амстердам–Лондон–Копенгаген–Женева, метою якої була презентація та порівняння доповідей країн і висновків двох семінарів, визначення загальних рис та відмінностей між країнами. Телеконференція стала демонстраційною моделлю економного способу проведення міжнародних зустрічей, оскільки всі учасники прибули в Київ та в Тбілісі на потязі, тим самим зекономили кошти з одночасною мінімізацією впливу на процеси зміни клімату. На основі цього досвіду учасники звернулися до Міністрів, які зустрінуться в Бєлграді в жовтні 2007року на 6-й панєвропейській конференції «Довкілля для Європи», урядів та міжнародних організацій з пропозицією вивчити можливість використання сучасних телекомунікаційних технологій, тим самим обмежити використання повітряного транспорту. Таким чином , буде не тільки зроблено колосальний внесок  в рішення проблеми зміни клімату, але й вивільняться значні кошти для допомоги країнам СЄКЦА при переході до екологічно збалансованих моделей виробництва та споживання.

Проект підсумкового документу зустрічі в Києві можна прочитати тут.

Проект підсумкового документу зустрічі в Тбілісі можна прочитати тут.