Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Франція ратифікувала Протокол по проблемам води та здоров’я

В червні 1999 року в Лондоні на 3-ій Міністерській конференції з Довкілля та здоров'я 35 європейських країн підписали Протокол по проблемам води та здоров'я до Конвенції про охорону і використання транскордонних водотоків і міжнародних озер, яким взяли на себе зобов'язання оберігати своїх громадян від захворювань, що пов'язані з забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати систему уникнення небезпечних ситуацій.

Протокол спрямований на захист здоров'я населення шляхом покращання управління водним сектором.

Протокол розповсюджується на управління поверхневими прісними водами, підземними водами, естуаріями, прибережною водною смугою, що використовується для рекреації, рибного промислу та вирощування аквакультур, плавальними басейнами, водою, що забирається, транспортується, очищається або постачається (водопровідною водою) та стічними водами.

Україна була серед ініціаторів та активним учасником розробки Протоколу. Вона підписала Протокол у Лондоні і ратифікувала його у 2003 році.

7 делегатів ВЕГО «МАМА-86» брали участь у Лондонських конференціях 1999 року і Анна Голубовська-Онісімова активно працювала у роботі робочої групи, що займалася цим Протоколом. «МАМА-86» продовжує брати участь у роботі та засіданнях цієї групи.

За інформацією Європейської Економічної Комісії ООН та Секретаріату Гельсінкської Конвенції, 6 травня 2005 року Франція ратифікувала Протокол і стала 16-ою країною, яка й завершила процес ратифікації цього документу. Протокол увійде в силу 4 серпня 2005 року.

У зв'язку з входження в силу Протоколу перед всіма країнами — Сторонами Протоколу, в тому числі і перед Україною, повстають конкретні зобов'язання щодо реалізації Протоколу.