Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про участь ВЕГО «МАМА-86»
у тринадцятій сесії Комісії сталого розвитку ООН
(CSD-13)

11—22 квітня 2005 р. відбулася тринадцята Сесія Комісії сталого розвитку (CSD-13) ООН у штаб квартирі Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку.

Більше 140 міністрів і 500 представників різних груп зацікавлених сторін взяли участь у CSD-13, яка є політичною сесією першого дворічного Циклу впровадження і була присвячена питанням водпостачання, санітарії та людських поселень. В основу роботи сесії було покладено результати попередньої CSD-12, яка проаналізувала ситуацію, що склалася у ціх галузях, існуючі практичні рішення та альтернативи для прискорення досягнення взятих зобов'язань щодо водопостачання, санітарії та людських поселень, які були сформульовані у Порядку денному на 21 століття, Програмі дій з подальшого здійснення Порядку денного на 21 століття, Йоханнесбургському плані виконання рішень, і Декларації Тисячоріччя. Протягом двох тижнів в рамках CSD-13 відбулися пленарні засідання, інтерактивні обговорення, різноманітні заходи (семінари, тренінги та виставки) і зустрічі. Під час CSD-13 були обговорені такі питання: розвиток політичних рішень, аналіз необхідних дій, мобілізацію ресурсів, включаючи фінансові ресурси, переваги і недоліки партнерства державного та приватного секторів, роль урядів та інших зацікавлених сторін.

Основні офіційні результати двотижневих переговорів були представлені в заключному документі засідання «Рішення, що були прийняті Комісією».

У Документі наголошено на тому, що:

(A) Для досягнення ЦРТ необхідне суттєве збільшення ресурсів з усіх джерел, включаючи внутрішні ресурси, офіційну допомогу й інші ресурси;

(B) Досягнення цілей, що стосуються водопостачання, санітарії та людських поселень (ЦВСЛП), є критичною умовою для стійкого розвитку та досягнення всіх ЦРТ;

(C) Політичні альтеративні рішення та практичні дії, що спрямовані на прискорення досягнення ЦВСЛП, повинні бути прийняті саме національними урядами та інтегровані у національні стратегії з скорочення бідності та/або подальшого національного сталого розвитку (здійснення яких повинно було початися з 2005 р.) чи реалізацію національних планів розвитку;

(D) Уряду належить первинна роль у покращенні доступу до безпечної питної води, базовим умовам санітарії, сталому та надійному землекористуванню та забезпеченні адекватним житлом. Все це можливо досягти шляхом покращення управління на всіх рівнях, впровадження відповідних умов та законодавчої бази, із орієнтацією на подолання бідності та активне залучення усіх зацікавлених сторін;

(E) Зусилля урядів задля досягнення ЦВСЛП повинні бути підтримані міжнародним співтовариством.

Засідання CSD-13 вирішило:

Закликати уряди, структури ООН а також міжнародні фінансові установи й інші міжнародні організації працювати у партнерстві з Головними Залученими Групами та з усіма зацікавленими сторонами та впровадити практичні заходи у галузі водопостачання, санітарії та людських поселень, використовуючи цілеспрямовано існуючі ресурси і добровільні внески. Документ вміщує великий перелік необхідних дій у кожній з галузей, що стояли на порядку денному CSD-13.

Головні висновки, зроблені неурядовими організаціями

Один із головних результатів дебатів CSD-13 став висновок багатьох держав про те, що прийняття політичних рішень, які базуються на гарантуванні права кожного на воду, є занадто обтяжливим та складним для виконання. Тому наприкінці переговорів 20 квітня делегати вирішили вилучити з тексту переговорного документу CSD-13 термін «право-орієнтований принцип».

21 квітня, під час інтерактивної дискусії — круглого столу, ця позиція делегатів зазнала гострої критики з боку представників громадського суспільства та Головних Залучених Груп, за виключенням Бізнес Групи. Головні Групи одержали повну підтримку з боку Норвегії, Островів Зеленого Мису, Бразилії, Швеції, Південної Африки, Азербайджану й Канади. Делегат з Азербайджану підтримав виступити жінок, корінних народів, фермерів, профспілок і неурядових організацій проти приватизації сфери базових послуг: водопостачання та санітарії.

Відсутність розуміння делегатами суті право-орієнтованого підходу і його вилучення з тексту Документу CSD-13 вказує на те, що існує значна прірва та невідповідність між тим, що говориться і тим, що робиться, чи планується; а також, між тим, що відбувалося та пропонувалося на паралельних заходах, семінарах та в неурядових колах, з тим, які рішення були прийняті політиками.

Ті ж самі акценти, що й у Заяві Головних груп, були зроблені 21 квітня під час офіційної сесії CSD-13 Михайлом Горбачовим. Він підкреслив, що право людей на воду — це фундаментальне право. Горбачов висловив занепокоєння щодо ставлення до води як до звичайного товару та використовувати цей життєво необхідний ресурс для отримання прибутків міжнаціональними корпораціями. Він підкреслив, що доступ до води для всіх — це не питання добровільної допомоги чи милосердя, це — питанням рівності й справедливості для всіх.

Під час цієї сесії у своїй заяві Його Королівська Високість Принц Орандж підтримав висновки Головних Груп. Він процитував слова Конфуція для учасників CSD-13: «Двічі — достатньо», що означає — якщо ви хочете чогось досягти, то краще не відкладайте на тривалий час крок між рішенням та його виконанням.

Ранкове стратегічне засідання неурядових організацій 22 квітня прийшло до висновку про необхідність проведення інтенсивної освітньої кампанії серед делегатів CSD щодо право-орієнтованого підходу та інших ключових термінів переговорного процесу. Кампанія має бути спрямована на підготовку учасників до наступних переговорів на рівні CSD, оскільки багато делегатів — представників різних країн не розуміють глосарій CSD. Було започатковано список НУО, що готові приєднатися до цієї кампанії. Більш детальну інформацію можна знайти на сайті: www.exsupporblueplanetproject.net

Паралельні заходи /учбовий центр

Однією з найбільш цікавих частин CSD-13, що проходила дійсно в інтерактивному спілкуванні були паралельні заходи. Уперше в Документі рішень CSD-13 був включений термін «екологічна санітарія». Цьому новому підходу була присвячена значна частина Програми паралельних заходів під час CSD-13. Відбулися десяток різних семінарів, круглих столів та виставок, яки широко та ґрунтовно представили цей напрямок і його досягнення в різних частинах світу.

Сьогодні Швеція, Німеччина, Норвегія, Китай, Мексика — є світовими лідерами з eкo-санітарії. Цей новий підхід забезпечує сучасні рішення щодо управління поводження з відходами (організації збору та утилізації), які засновані на принципах стійкого використання природних ресурсів (води, енергії, поживних речовин), охороні довкілля та здоров'я, економічної доцільності та доступності для громад.

Зустріч команди WECF із Норвезьким Інститутом

На CSD-13 команда WECF була представлена членами водної групи WECF, представників 6 НУО з різних країн: Вірменії — Олена Манвелян і Каріна Данелян, з Нідерландів — Саша Габізон — директор WECF, з України — Ганна Цвєткова, ВЕГО «МАМА-86», з Узбекистану — Гулбахар Ізентаєва і з Таджикистану — Муборак.

Ця команда брала активну участь у всіх заходах з еко-санітарії і використовувала ці можливості для обговорення різних аспектів eкo-санітарії у країнах ВЕКЦА з експертами з Швеції, Норвегії й Мексики.

22 квітня відбулась зустріч команди WECF з двома експертами Норвезького Університету наук про життя, на якій було обговорено можливі варіанти співробітництва з питань еко-санітарії в країнах ВЕКЦА.

ВОДА, САНІТАРІЯ ТА ГІГІЄНА (WASH)

19 квітня 2005 у межах CSD-13 відбувся Круглий стіл WASH «Мобілізація жінок-лідерів для досягнення ЦРТ», що був організований WSSCC у межах реалізації Декларації ООН про Міжнародну Водну декаду «Вода для Життя» 2005—2015. Ця Декларація ООН закликає «посилити роль жінок в управлінні водними ресурсами для досягнення Цілей по воді». WSSCC продемонстрував здатність «Жінок — лідерів WASH» до самостійних дій. Міністри Норвегії — Хілда Ф. Джонсон і Уганди — Марія Мутагамба почали цю ініціативу. На Круглому столі відомий прихильник WASH пані Нана Аннан відкрила дискусію.

Команда WECF мала коротку зустріч з директором W SSCC доктором Гоурісанкаром Гошем і висловила готовність команди з водних питань WЕСF приєднатися до кампанії WASH і працювати разом над вирішенням проблемам санітарії і гігієни в країнах ЦЄ і ВEКЦA.