Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

День Дунаю 2008 в Ізмаїлі, Придунав’є — Нижній Дунай, Україна

В рамках святкування Дня Дунаю 2008 р було проведено низку заходів в Українській частині Дунаю. Головне свято відбулося в м. Ізмаїл та було присвячено темі Дня Дунаю 2008 «Дунайські ріки: давайте їх використовувати, а не нищити!»

В організації Дня Дунаю 2008 брали участь вісім громадських та інших організацій у співпраці з відділом культури Ізмаїльської міської адміністрації та за підтримки Кока-Кола Бевериджиз Україна. Кока-Кола Бевериджиз Україна вже третій рік надає фінансову допомогу заходам до Дня. 

Серед ініціаторів — організаторів святкування Дня Дунаю 2008 були організації: Всеукраїнська екологічна громадська організація «MAMA-86» (Київ), громадська організація «Добра Воля» (м. Ізмаїл), «Відродження» (Татарбунари), Дунайський біосферний заповідник (м. Вилкове), Чорноморське відділення Української екологічної академії (м. Одеса), Молодіжний екологічний центр ім. Академіка Вернадського (м. Одеса).

Головним місцевим партнером святкування Дня Дунаю 2008 були Ізмаїльська міська рада та Відділ культури Ізмаїльської міської держадміністрації. У заходах Дня Дунаю брала участь представник Кока-Кола Бевериджиз Україна Вікторія Жигунова.

Заходи присвячені Дню Дунаю 2008 розпочалися на початку червня. Просвітницькі акції за участю школярів та студентів були організовані в цей час в м. Ізмаїл. 58 дітей з Ізмаїлу взяли участь у дитячому конкурсі «Митці Дунаю 2008». 34 школяри брали участь у художньому пленері на берегах Дунаю «Краса Дунаю». Для 63 дітей-сиріт, вихованців Ізмаїльської школи-інтернату було проведено три майстер-класи «Подарунки Дунаю» з виготовлення творчих робіт з природних матеріалів. Які були назбирані на берегах Дунаю. Ці майстер-класи будуть продовжені у вересні, коли діти повернуться до школи. Також було організовано конкурс міні-проектів «Святкування Дня Дунаю 2009». Переможцем конкурсу стала Студентська соціальна служба Ізмаїльського державного гуманітарного університету. У вересні молоді люди зберуться для підбиття результатів молодіжних акцій до Дня Дунаю 2008 та обговорення планів на майбутнє.

У червні у Вилковому та Ізмаїлі розпочалася акція з прибирання сміття на берегах Дунаю. 22—23 червня молодь разом з учителями та дорослими розчистила територію заповідної коси в Дунайській дельті — від «0» кілометра до рукава Бистрий (біля 7,5 км). Акція зі збору пластикового сміття була організована WWF разом з Дунайським біосферним заповідником. Пластикове сміття було зібрано та перенесено до міста, де діти зробили спробу визначити найбільш популярний «бренд», чий пластик був зібраний на берегах Дунаю. Більш ніж 50 школярів школи-ліцею та членів Молодіжного Дунайського Клубу взяли участь у акції. Троє активістів: Микола Балацький, Олена Гожулян та Бушева Вікторія отримали можливість взяти участь у святкуванні Дня Дунаю 2008 в Ізмаїлі.

В м. Ізмаїл 1 червня стартувала акція «Давайте почистимо береги Дунаю», що триватиме до вересня 2008 р. Очікується, що в акції візьмуть участь близько 450 активістів.


Інформацію щодо святкування Дня Дунаю розповсюджували. починаючи з 10 червня, вісім місцевих газет в м. Вилкове, м. Ізмаїл, м. Кілія, м. Рені та м. Татарбунари.

Близько 3 тисяч листівок, присвячених святкуванню Дня Дунаю 2008 було розповсюджено серед громадськості у Ізмаїлі та інших містах та селах Подунав’я. Опубліковано 2 спеціальні випуски газет «Дельта та людина» (тираж 1000 екз.) та «Екологічна скринька» (тираж 1500 екз.), які розповсюджувалися серед відвідувачів свята Дня Дунаю 2008, а також у інформаційному центрі Дунайського біосферного заповідника у м. Вилкове і в м.Одеса

Святкування Дня Дунаю в місті Ізмаїл.

28—29 червня у м. Ізмаїл відбулася виставка «Зелені інновації для сталого розвитку Подунав’я». Ізмаїльська міська рада допомогла з визначенням місця проведення виставки, ним став Будинок культури м. Ізмаїл. 10 організацій та приватних компаній представили свої проекти з органічного землеробства, альтернативних джерел енергії (сонячні батареї, сонячні водонагрівачі та біогазові установки), очистки стічних вод (штучні біоставки та біоплато), водопостачання для сільського господарства/садівництва з використанням абсорбентів води, а також Дунайський проект WWF, гідротехнічні проекти (канали, ерозія, яхт-клуби тощо) і т.п.

Більш ніж 700 відвідувачів відвідали виставку протягом 1,5 днів.

29 червня був проведений семінар «"Зелені" інноваційні технології для сталого розвитку Придумав’я». Семінар проходив паралельно виставці. Протягом 2 годин відвідувачам виставки було презентовано 5 технологій та проектів. Більш ніж 50 учасників взяли участь у детальному та жвавому обговоренні технологій з використання адсорбентів води, що використовуються у сільському господарстві; сонячних батарей та водонагрівачів, біогазових технологій, екологічної санітарії, штучних біоставків) а також потенціал відновлення традиційних ремесел в дельті Дунаю.
Інформаційні матеріали за тематиками виставки були зібрані для майбутньої публікації, що планується на восінь (вересень — жовтень 2008).

Головним культурним заходом святкування Дня Дунаю 2008 став концерт.  Начальник відділу культури Ізмаїльської міської держадміністрації Тетяна Рєпкіна офіційно відкрила свято Дня Дунаю. Вона привітала жителів та гостей м. Ізмаїл з міжнародним Днем Дунаю та виказала надію, що святкування Дня Дунаю стане доброю традицією та буде підтримане у різних містах та селах Подунав’я України. Після коротких привітальних слів Ганни Цвєткової, координатора Дня Дунаю та члена Робочої групи з питань участі громадськості при Міжнародній комісії із захисту ріки Дунай, розпочався 1,5 годинний концерт на площі перед Будинком культури. Фасад будинку був прикрашений великим банером «29 червня — Міжнародний День Дунаю», що був на Дні Дунаю 2007 та був переданий з м. Вилкове в Ізмаїл для святкування Дня Дунаю 2008. Вісім народних колективів (157 учасників з 8 сіл Ізмаїльського району) представили пісні та танці національностей, що живуть в Ізмаїльському районі — частині Українського Подунав’я. В кінці концерту група «Сонячні менестрелі», два співаки з Росії та Білорусії заспівали авторські пісні про красу та природу.

Зразу ж після концерту відбулася коротка прес-конференція, в якій взяли участь начальник відділу культури Тетяна Рєпкіна, представники координаційної групи  Дня Дунаю Ганна Цвєткова та Ярослав Кічук.
6 журналістів з місцевих засобів масової інформації мали змогу отримати інформацію щодо Дня Дунаю 2008, мети та заходів цього свята.
Журналісти та гості Дня Дунаю 2008 відвідали експозицію виставки та фото-виставку «Природні скарби Дунаю» в Будинку культури в м. Ізмаїл. На фото-виставці були представлені 30 фотографій ландшафтів, флори та фауни Дунайської дельти, що були зроблені Максимом Яковлєвим, Ігорем Гершиком та Геннадієм Голубєвим.

Організатори Дня Дунаю 2008:
Ганна Цвєткова,  ВЕГО «МАМА-86», Київ – загальна координація;
Ярослав Кічу, громадська організація «Добра воля» – місцевий координатор Дня Дунаю 2008 м. Ізмаїл;
Ірина Вихристюк, «Відродження» (Татарбунари);
Максим Яковлєв,  - Дунайський біосферний заповідник (м. Вилкове);
Тетяна Балацька, еко-клуб «Дунай» (м. Видкове), Дунайський молодіжний клуб (м. Вилкове);
Олег Рубель - Чорноморське відділення Української екологічної академії (м. Одеса);
Тетяна Чорна,  Молодіжний екологічний центр ім.. Академіка Вернадського (м. Одеса).