Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Стійке споживання

— це використання товарів і послуг, що задовольняють основні потреби, підвищують якість життя в той же час мінімізують використання не відновлювальних природних ресурсів і зменшуючи кількість відходів, токсичних речовин, викидів у навколишнє природне середовище.

Це означає стимулювання попиту на продукцію, для виробництва якої потрібно менше енергії, використовуються нетоксичних матеріали і продукти, повний життєвий цикл продукту «від колиски до могили» мінімально впливає не забруднення навколишнього середовища.

Термін вперше було введено у міжнародну політику на конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку у 1992 році, коли на офіційному рівні було визнано зв’язок між деградацією навколишнього середовища та виробництвом і споживанням товарів та послуг.

Термін стійке споживання, звичайно, в першу чергу стосується споживачів, що на персональному рівні роблять вибір на користь тих чи інших товарів та послуг. Звичайно дуже важливим є питання освіти споживачів щодо випливу продуктів харчування і товарів на здоров’я людини і навколишнє природне середовище.

Так в Україні,

  • 82,6% споживачів згодні платити більше за овочі та фрукти, що були вирощені без застосування хімічних добрив та хімічних засобів захисту рослин;
  • 56% обрали би інший товар, якби знали, що цей негативно впливає на озоновий шар;
  • 85% не купили би товар, якби знали, що виробництво негативно впливає на якість питної води в Україні;
  • 69 відсотків споживачів вважають що отримають недостатньо інформації про продукти харчування, які вони купують. При чому вони би хотіли мати більше детальні інформація про:
    • вплив продуктів на здоров’я;
    • умови та регіон вирощування сировини, яка біла використана для виробництва продуктів харчування; 
    • упаковку продуктів, її безпечність для здоров’я людини, можливість її утилізації;
    • проходження екологічного контролю.

(Наведено за даними соціологічного опитування, яке проводила Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» у квітні—травні 2005 р.)

Безперечно, підвищення рівня поінформованості споживачів щодо впливу товарів та послуг на здоров’я здатна змінити споживацькі пріоритети, принаймні частини  споживачів. Так, наприклад, інформація про те, що: серед імпортованих овочів та фруктів в середньому 43% містять залишки пестицидів (Апельсини — 93%, Яблука — 78%, Банани — 59%, Салат — 50%) (джерело: http://www.pan-uk.org/Pesticides%20in%20your%20food%20poster.pdf) і у дітей, які зазнали впливу пестицидів у 6 разів підвищується ризик захворіння на лейкемію, напевно би змінила вибір продуктів для дитини на користь місцевих продуктів, що вирощені без застосування хімічних добрив, навіть якщо вони коштували дорожче. В той же час, методи ведення сільського господарства без застосування хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив, ГМО організмів є більш екологічно дружніми, ніж інтенсивні методи.

Факти

  • 1500 літрів води необхідно для того, щоб виростити 1 кг пшениці;
  • 30 000 літрів води необхідно для того,  щоб зробити екран телевізора;
  • 1,5 млн. літрів води повинно витратити, щоб виробити 300 000 літрів газованих напоїв;
  • ?  забруднення поверхневих і підземних вод приходиться на аматорів-садоводів;
  • Сучасні інтенсивні технології вирощування сільського господарської продукції потребують  від 6 до 10 разів більше енергії ніж методи сталого сільського господарства;
  • Від 25 до 35 кг зернових тратиться на вироблення 1 кг червоно м’яса;
  • ? їжі у світі, що виробляється просто викидається.

Джерело:
The UNEP Resource Kit on Sustainable Consumption and Production
http://www.uneptie.org/pc/sustain/10year/SCP_Resource_Kit.htm

Може скластися враження, що все залежить від власного вибору споживача та рівня його екологічної освіти, але успіхи  впровадження цієї концепції великою мірою залежать від прийняття адекватного державного регулювання і цілеспрямованої екологічної політики.

Приклад

У 1991 році у Німеччині було прийнято закон, що вимагав від компаній забирати у споживачів пакувальні матеріали для переробки. Через 5 років загальне споживання пакувальної продукції зменшилося з 13 млн тонн до 11,7 млн тон, при чому більше половини якої збиралося у населення для повторного використання.

Існують численні методи підрахунку антропогенного впливу на довкілля, один з них має назву «Екологічний слід». Використавши нескладну методику і Інтернет, кожен може довідатися про власний «слід» (http://www.earthday.net/footprint/index.asp). Цей тест показує, що незважаючи на складну економіко-соціальну ситуацію, що склалася в Україні, для задоволення потреб середнього українця необхідно приблизно 3,4 га суші планети Земля, тоді як на земній кулі є тільки 2 га на кожного мешканця планети. Як би всі людини на планеті жили так, як середній українець, нам би потрібно була ще одна планета (наведено за даними http://www.earthday.net/footprint/index.asp).

Приклад у впровадженні в життя принципів сталого споживання варто було показати державним органам влади. Держава сама виступає як крупний споживач товарів та послуг. В багатьох країнах державні організації витрачають на споживання 20—25 відсотків валового внутрішнього продукту, наприклад в Росії вона складає 17%. Тому власне, рішення про закупівлю тих чи інших товарів та послуг державою мало би позитивний приклад для наслідування (наприклад, встановлення енергозберігаючого обладнання в офісах, збирання паперу для переробки, сепарація сміття тощо).

Правила для сповідання стійкого споживання:

  • Купуючи тричі подумайте: чи мені дійсно це необхідно? Хто виробник цього продукту і як цей продукт було вироблено?
  • Уникайте зайвого пакування. Спробуйте зменшити кількість пластикових пакетів, які Ви використовуєте.
  • Звертайте увагу на нотатки про екологічні характеристики товару.
  • По можливості, використовуйте папір з обох боків і здавайте його на переробку.
  • Сепаруйте сміття і перетворюйте його на вторинну сировину
  • Компостуйте харчові відходи.
  • З’їдайте на одну м’ясну страву менше протягом тижня.
  • Покупайте дітям іграшки, які виготовлені з природних матеріалів.
  • Обираючи одежу, не купуйте одяг, що потребує хімічної чистки.
  • Використовуйте воду, електроенергію, газ ощадливо. Закривайте кран, коли ви чистите зуби, прийміть короткий душ замість ванни, відключить електроприлади, коли вони вам не потрібні.
  • Розкажіть про це своїм друзям і навчить дітей: надайте гарний приклад!

Приклад

Шлях до ЄС варто починати зі смітника

У 1994 грудня Європейським парламентом та Радою Європи була прийнята постанова про упаковку та пакувальні відходи, яка поставила завдання протягом 5 років, після прийняття державами особистих законів, забезпечити переробку не менше 50% кожного пакувального матеріалу, що використовується, і не менше 25% відходів використовувати у повторній переробці.

Згідно статичних даних, в Україні використовується як вторинні ресурси лише 10% відходів.

На кожного мешканця Києва на рік припадає приблизно 180—220 кг твердих побутових відходів (ТПВ). Якщо до цієї кількості ТПВ додати відходи, що утворюються в громадських місцях, загальна кількість близько 800 тис. тонн, або понад 3 млн. м3 сміття.

Кількість відходів постійно збільшується і причиною цьому, як довели дослідження — зміна способу життя людини. Сміттєспалювальні заводи викидають у повітря в газоподібному вигляді хлористий та фтористий водень, сірчистий газ, а також тверді частки різноманітних металів: свинцю, цинку, марганцю, кобальту, кадмію, олова тощо. Крім того разом з димовими газами у повітря потрапляють речовини, відомі як стійкі органічні забруднювачі. Ці речовини, зокрема сумнозвісний діоксин, є найбільш токсичними та небезпечними хімічними сполуками і викликають цілий ряд захворювань, включаючи рак, пошкодження імунної системи, порушення репродуктивної та інших функцій організму, в якому накопичуються.

Захоронення сміття на полігонах призводить то того, що величезні площі природних земель безповоротно втрачаються й серйозно забруднюється навколишнє середовище біля полігону. Так у поверхневих водах і донних відкладеннях біля полігонів відходів концентрація свинцю перевищує фонові показники в 4—36 разів, цинку в 2—14 разів, міді в 2—12 разів, ртуті в 950 разів, вісмуту в 180 разів.

Переробка сьогодні є найпрогресивнішим методом вирішення проблеми відходів. Повторній переробці підлягають папір, скло, металеві та алюмінієві банки, текстиль, пластик, органічні відходи.

Для того, щоб застосовувати принципи сталого споживання, необхідно:

  • сепарувати сміття та здавати у пункти вторинної сировини;
  • уникати непотрібної упаковки;
  • надавати перевагу пакувальним матеріалам, які можна використати повторно, переробити, або які виготовлені з екологічно нешкідливих матеріалів.

За додатковою інформацією звертайтеся до Денищик Ольги
за телефонами 278-77-49, 278-31-01
та електронною поштою